Etapp
Båstad - Laholm - Halmstad
-
Längd
42 km
Denna delen av leden tar dig längs Sveriges längsta sandstrand och genom grönskande naturreservat.
Från Båstad hamn följer du havet tills du når tallskogen i Hemmeslöv och passerar gränsen mellan Halland och Skåne. Nu väntar en lättrampad sträcka längs Laholmsbuktens långa sandstrand. I familjära Skummeslövsstrand hittar du restauranger och caféer. Här är havet långgrunt och landskapet öppet.
Några kilometer in i landet ligger vackra Skottorps slott och mysiga Laholm, Hallands äldsta stad. Beräkna att det tar cirka 20 minuter från leden till Laholm.
Ett par kilometer norr om Skummeslövsstrand når du Mellbystrand, en badort med minnen från svunna tider. Här är dynerna högre och havet vildare. Du passerar glassbutiker, minigolfbanor och uteserveringar.
Norr om Mellbystrand väntar en sträcka längs med sanddyner, genom strandskog och naturreservat, förbi Laxvik och ut på den öppna landsbygden söder om Halmstad. Innan du lämnar havet kan du stanna till vid Påarps klapperstensfält med 220 järnåldersgravar.
Leden passerar sedan Östra stranden innan den når Halmstad slott.
Båstad - Aktiv livsstil året runt
Välkommen till en sällsynt vacker plats med ett rikt utbud av aktiviteter, upplevelser och njutning.
I början av 1900-talet kom Ludvig Nobel, brorson till Alfred Nobel, till Båstad på Bjärehalvön och blev förälskad i naturens skönhet. Ludvig Nobel såg möjligheterna till turism och utvecklade orten till ett internationellt besöksmål. Han satsade bland annat på golf och tennis, och idag hittar du inte mindre än 41 tennisbanor och 126 natursköna golfhål inom bekvämt räckhåll.
På Bjärehalvön finns över 150 kilometer markerade vandringsleder. Här kan du njuta av saltstänkta promenader, milsvida vyer, trolska bokskogar och glittrande hav. Passa på att stanna till vid de småskaliga gårdsbutikerna där du kan botanisera bland närproducerade varor. Härliga semesterboenden, varmbadhus och spaanläggningar erbjuder dig välförtjänt avkoppling och återhämtning. Det är enkelt att må bra i Båstad och på Bjärehalvön, året runt.
Laholm – Den lilla staden med de stora konstverken
Laholm är Hallands äldsta stad och i Gamlebys vindlande gränder anas fortfarande medeltiden, medan Stortorget domineras av det vackra rådhuset från 1700-talet.
I nästan varje gathörn står en skulptur. Laholm kallas därför ”den lilla staden med de stora konstverken”. Här finns också Teckningsmuseet – Nordens enda museum för teckningskonst.
Laholms prisbelönta stadspark är anlagd med mottot ”vilt är vackert”. Här vandrar du genom Vilda skogen, Woodland och Vårbacken. Längs stadskärnan flyter ån Lagan. Njut av rökta delikatesser vid Lagans strand eller följ med på en tur med den anrika ångbåten S/S Lagaholm. I mysiga Laholm finns övernattningsmöjligheter, butiker, caféer och restauranger.
Du tar dig enkelt in till Laholms stadskärna från Kattegattleden (cirka 20 minuter med cykel). Leden följer havet och Sveriges längsta sandstrand. I Skummelslövsstrand och Mellbystrand hittar du strandnära restauranger, uteserveringar, caféer, glassbarer och övernattningsmöjligheter. I naturreservaten finns unika sanddyner och trolsk tallskog.
Halmstad – Sommarstaden
Residensstaden Halmstad, som fick stadsprivilegier år 1307, är Hallands största stad med 100 000 invånare.
Halmstad är känd som en av Sveriges bästa sommarstäder och bjuder på många evenemang och ett sjudande folkliv. Kattegattleden passerar genom centrala Halmstad och korsar ån Nissan strax intill Halmstad slott. I slottet från 1600-talet bor landshövdingen. Slottet är inte öppet för allmänheten, men passa på att vila benen och kika in på borggården. På andra sidan gatan ligger Stora torg som är en perfekt utgångspunkt för shopping och restaurangbesök. I Halmstad tar du dig lätt runt med cykel. På flera platser i kommunen finns cykelpumpar där du snabbt och enkelt kan fylla på luft utan kostnad.
Praktisk information
Tänk på att kolla upp öppettider på de besöksmål och anläggningar du tänkt besöka och boka gärna ditt boende i förväg!
Allemansrätten är en unik möjlighet för alla att röra sig fritt i naturen. Men du behöver också ta ansvar för natur och djurliv och visa hänsyn mot markägare och andra besökare. Alltså inte störa – inte förstöra. Allemansrätten är begränsad i nationalparker och naturreservat. Det är alltid du som besökare i naturen som har ansvaret att känna till vad som gäller i området som du besöker.
Tänk också på att hålla cykelleden fri från nedskräpning – ta med ditt skräp till närmaste soptunna!
Underlag 75% asfalt, 25% grus.
Välkommen ut på Kattegattleden!
Sevärdheter & service längs etappen
Letar du efter sevärdheter, boende, matställen, service med mera under cykelturen? Här nedan finns cykelvänliga platser att besöka längs etappen.
Platser värda en avstickare
Här ger vi inspiration och tips på olika rutter och utflytksmål - så du inte missar något längs vägen.
Visa allaAktuellt
Här hittar du information kring vad som händer på leden samt aktuella ledomdragningar och störningar.
Visa allaFortsätt på leden
Föregående etapp
Nästa etapp
Dela din upplevelse
Dela med dig av din upplevelse genom att tagga dina bilder med #kattegattleden.